Biyopsi Nedir? Sayfa Görseli

Biyopsi Nedir?

Şüpheli dokulardan örnek alınarak mikroskop altında incelenmesi, patolojik tanı konulması ve hastalığa özgü detayların belirlenmesi için kritik bir yöntemdir. Bu işlemde en yaygın olarak kullanılan teknikler, iğne biyopsisi ve cerrahi biyopsidir.

Biyopsi Nedir?

Nasıl ve Ne Kadar Sürede Yapılır?

Şüpheli dokulardan örnek alınarak mikroskop altında incelenmesi, patolojik tanı konulması ve hastalığa özgü detayların belirlenmesi için kritik bir yöntemdir. Bu işlemde en yaygın olarak kullanılan teknikler, iğne biyopsisi ve cerrahi biyopsidir. İğne biyopsisi, genellikle şüpheli kitlelerin incelenmesi amacıyla tercih edilen ilk tanı yöntemidir. Yaklaşık 10 dakika süren bu ağrısız işlem, hastanede yatış veya dikiş gerektirmez ve ciltte iz bırakmaz. Derin yerleşimli veya palpe edilemeyen kitleler, ultrason rehberliğinde örneklenir. Kanser şüphesi durumunda, palpe edilebilen kitlelerden doğrudan, edilemeyenlerden ise ultrason yardımıyla biyopsi yapılır. Bu işlem, kitlenin çeşitli bölgelerinden birkaç doku örneği alınmasını ve bu örneklerin bir çözelti içinde patoloji laboratuvarına gönderilmesini içerir. Genellikle bir hafta içinde tanı raporu elde edilir.

Devamını Oku..
Arka Plan

Sık Sorulan Sorular?

İşlem ağrılı mıdır?

Lokal anestezi uygulandığı için ağrı hissedilmez.

Sonuçlar yanıltıcı olabilir mi? Patoloji sonuçlarının yanıltıcı olma olasılığı oldukça düşüktür. Ancak, meme konusunda uzman bir patoloğun değerlendirmesi daha doğru ve kesin sonuçlar sağlayacaktır. Doğru yerden doku örneği almak çok önemlidir, bu yüzden şüpheli bölgeden ultrason eşliğinde örnek alınması tercih edilmektedir.

İstirahat gerekir mi?

İşlem günü dinlenmek yeterlidir, iş gücü kaybına neden olmaz.

Biyopsi yapılırsa kanser yayılır mı? Bu eski ve yanlış bir inanıştır. Tanı konulduktan sonra gerekli tedavilere başlanacağı için kanser yayılmaz.

Cerrahi biyopsiler ameliyathanede gerçekleştirilir. Hastanede yatış gerektirir ve dikiş atılması söz konusudur. Az da olsa ağrı yapabilir ve hafif bir iz kalabilir. Ultrasonun tespit edemediği, ancak mamografinin saptayabildiği bazı lezyonlar, kılavuz tel ile işaretlenerek cerrahi yöntemle çıkarılır. Ayrıca, meme kanseri tanısı konmuş hastalarda, ameliyat sırasında koltuk altından bekçi lenf bezi örneği alınması da cerrahi biyopsi yöntemlerinden biridir.